ΣΕΣΚΟΥΛΟ & ΣΠΑΝΑΚΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Τα γράφω μαζί διότι έχουν ακριβώς την ίδια καλλιέργεια και τα δύο. Τα ξεκίνησα με σποράκια από…τις 15 Αυγούστου στο εξοχικό! Όταν πήγα Αθήνα 1 Σεπτέμβρη τα έβαλα στα καφάσια τους κλασσικά με χώμα φρέσκο και κοπριά. Έβαλα σε άλλα 6 σε άλλα 8 σε άλλα έριξα το σπόρο χύμα! Αν εξαιρέσεις την αρρώστια στα φύλλα την Άνοιξη είναι πολύ εύκολη και αποδοτική η καλλιέργειά τους. Στη Φώτο (πάνω στο κέντρο)τα έχω κόψει πριν 3 μέρες και είναι μόνο οι ρίζες!

 

 

Όταν έβγαλαν 3-4 φυλλαράκια τα σποράκια μου (σε 15 μέρες!) τα φύτευα ένα στα καφάσια. Σε άλλο έριξα χύμα για δοκιμή και όταν μεγάλωσαν πήγα να τα αραιώσω. Απελπισία, μια ζούγκλα στο καφάσι. Τελικά τα ξήλωσα αυτά! Τα υπόλοιπα τώρα όσα ήταν 6 μεγάλωναν περισσότερο τα φύλλα τους από τα άλλα που ήταν 8. Άρα η απόδοση είναι ίδια, απλά είναι ευκολότερο το πλύσιμο στα 6 που ήταν μεγαλύτερα. Όταν τα φύλλα μεγάλωσαν λίγο περίπου 10-15εκ τα έκοβα λίγο πάνω από τη ρίζα (όπως στη φωτογραφία) και άφηνα τη ρίζα. Αυτή η δουλειά έγινε 3 φορές από 1 Σεπτέμβρη που έβαλα τα φιντανάκια μέχρι τα κρύα. Εκεί σταμάτησε η ανάπτυξή τους. Δεν ξήλωσα όμως τις ρίζες και την Άνοιξη…ξαναγεννήθηκε! Άρχιζε να βγάζει πάλι φύλλα! Έκοψα 2 φορές μέχρι σήμερα (15 Μαΐου). Μόνο η αρρώστια τα τσάκισε και πέταξα αρκετά φύλλα, τα περισσότερα και αυτά από αμέλεια επειδή λόγω υποχρεώσεων δεν τα ψέκασα με σαπουνόνερο 2η φορά και…έγινε το μοιραίο. Για να κάνετε υπολογίσιμη παραγωγή για 2-3 πιάτα σπανακόρυζο , σπανακόπιτα, ή άλλο φαγητό (2-3 μερίδες) θα χρειαστούν 8-10 καφάσια ή αλλιώς 50 περίπου ρίζες με μήκος φύλλων 10-15 εκ.

Την Άνοιξη επειδή φοβήθηκα ότι δεν θα κάνουν τίποτα τα παλιά σπανάκια-σέσκουλα έβαλα 4 καφάσια ακόμη! Τώρα 15 Μαΐου  ξεχωρίζεις τα παλιά από τα νέα φυτά. Είναι ποιο χονδρές οι ρίζες αλλά η παραγωγή είναι πάνω κάτω η ίδια.