ΤΙ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΤΩΡΑ;

Φύτεψα ανάλογα με τα γούστα μου τα παρακάτω λαχανικά:

  • Σέσκουλα (8 καφάσια 40 ρίζες, για το ανάλογο τσιγαριαστό καταπληκτικό μεζέ σέσκουλο με φέτα)
  • Σπανάκια (12 καφάσια, 60 ρίζες , να έχουμε για καταπληκτικό σπανακόριζο, σπανακόπιτα και μπράτσα σαν τον Ποπάυ!!!)
  • Πατζάρια (2 καφάσια, 10 ρίζες, για σαλατούλα συνοδεία με ψαράκια)
  • Μαρούλια (4 καφάσια, 12 ρίζες, για σχετικό φαγητό κατσαρόλας!)
  • Δυόσμο (1 ρίζα, για τα μπιφτεκάκια και τις κεφτεδούλες. Ναι είναι επίθετο.Ο κεφτές η κεφτεδούλα, το κεφτεδάκι)
  • Μαϊντανό (4 ρίζες, επειδή πάει με όλα σαν την κόκα κόλα)
  • Σέληνο (4 ρίζες, αλλά θέλω και άλλο για το σχετικό χοιρινό με σέληνο. Μήπως να βάλω και ένα γουρουνάκι να κόβει βόλτες μέχρι να γίνει το σέληνο; !!!!!)
  • Πράσα (2 καφάσια ,12 ρίζες , για την σχετική πρασόπιτα!)
  • Βλήτα (4 καφάσια 20 ρίζες, να έχουμε σαλάτα για κανένα ψαράκι! Βρε λες να βάλω και ενυδρείο;;;)
  • Διατήρησα 5 πιπεριές που έχουν ....τρελλαθεί να βγάζουν πιπεριές από πέρυσι!

Θέλω να βάλω τώρα και σέλερι, αρακά (σε λίγο καιρό).

Βασικό όμως είναι να διατηρείς κενές θέσεις (καφάσια, στην προκειμένη περίπτωση) για την απαραίτητη διαδοχή-ροή σε μερικά. Τα σπανάκια-σέσκουλα-βλήτα-μαϊντανός-σέληνο-δυόσμος τα κόβεις και ξαναπετάνε. Τα μαρούλια-πατζάρια-πράσσα όμως δεν ξαναβγαίνουν. Έτσι έχω spare ρίζες στο φυτώριο να περιμένουν και ανά 20 ημέρες προσθέτω και άλλα. Έτσι θα έχω ροή από αυτά και δεν ξεμένω! Δηλαδή, δεν περιμένω 2-3 μήνες τα μαρούλια και μετά τέλος. Όταν τα βγάλω, σε 20 μέρες έχουν μεγαλώσει τα αδερφάκια τους και έχω πάλει φρέσκα μαρούλια. Ενώ αν φύτευα όταν τα έβγαζα, θα ξαναείχα πάλι σε 2-3 μήνες!.

ΣΠΟΡΑ 9/2014

Φέτος αποφάσισα να διατηρώ μια "ροή" και έτσι ξαναέβαλα σποράκια στο φυτώρι μετά από 20 μέρες (από τα πρώτα) για να έχω φρέσκα μαρουλάκια και παντζάρια!