ΠΑΝΤΖΑΡΙ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Από τα ευκολότερά μου! Αν εξαιρέσεις τους 2-3 χειμωνιάτικους μήνες, όλους τους άλλους είχα παντζάρια φυτεμένα! Μόνο την Άνοιξη κάτι κόλλησαν τα φύλλα τους, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, και άρχιζαν να κιτρινίζουν , να κάνουν κηλίδες και να μου χαλάνε τα φύλλα. Ο βολβός τους όμως ήταν μια χαρά. Φωτογραφία κάτω δεξιά.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Oλα τα παντζάρια τα έχω από σποράκια που έβαλα σε φυτώριο. Αυτά στη φωτογραφία τα φύτεψα τέλος Φεβρουαρίου και τώρα (15 Μαΐου) είναι έτσι όπως τα βλέπετε στην εικόνα. Έχω βάλει 8 σε κάθε καφάσι αλλά αν είχα βάλει 6 θα έκαναν μεγαλύτερα "κεφάλια". Τώρα έχουν διάμετρο 3 εκ. περίπου και θα μεγαλώσουν έως τα 5-6 εκ. Όταν άρχισαν να κιτρινίζουν-αρρωσταίνουν έκοψα τα φύλλα τα περίεργα και τα άλλα τα ψέκασα με σαπουνόνερο. 1 λίτρο νερό 1-2 κουταλιές σαπούνι σε σκόνη και 1 κουταλιά σούπας οινόπνευμα. Κάπως ηρέμησαν τα πράγματα! Όταν φύτεψα τα παντζάρια τοποθετούσα με χρονική διαφορά 15 μερών τους σπόρους. Έτσι κάθε 15 μέρες μετά την πρώτη συγκομιδή είχα "ροή" από παραγωγή φρέσκων παντζαριών. Με ένα καφάσι 7-8 παντζάρια φτιάχνεις ένα γεμάτο πιάτο σαλάτα! 'Ετσι θα χρειαστώ περίπου 5-6 καφάσια για συνεχόμενη παραγωγή!